Av en eller annen grunn, så er det vanskelig å navigere seg i markedet for mobilt bredbånd. I en tidligere artikkel publisert på Riksanbud.no, så har jeg uttrykt frustrasjon over hvor vanskelig det var å forstå hvilke TV-pakker jeg kunne bestille i egen bolig.
Da jeg skulle ha fibernett i leiligheten, så endte jeg opp i en lignende situasjon. Etter flere samtaler med både borettslag-styret og ulike aktører, så satt jeg igjen med spørsmålet:
- Kan jeg i det hele tatt få fibernett i leiligheten min? (På Grünerløkka i Oslo).
- Og hvis ja: hva er prisen på fibernett?
Nå har jeg brukt masse tid på undersøkelser – så slipper du å gjøre det.
Vi kan egentlig bare begynne med det som er løsningen: å veldig kjapt sette hele bredbåndsprosessen ut på anbud.
Da vil du nemlig få svaret i løpet av veldig få dager (eller i noen tilfeller: timer)!
Anbudstjenester: Bredbånd.no & Tjenestetorget
Tjenestetorget – Bredbånd
- Gir deg lynraskt svar på søknaden din.
- La bredbåndsselskapene krige om deg som kunde.
- Helt gratis tjeneste.
- Vi i Riksanbud har veldig god erfaring med Tjenestetorget.
Bredbånd.no – Anbudstjeneste for fibernett
- Litt mindre aktør på markedet.
- Har samarbeid med en rekke bredbåndsselskaper i hele Norge.
- Både gratis og 100 % uforpliktende.
- Søknaden går raskt og enkelt.
Pris på Fibernett – hva koster de ulike norske leverandørene?
Nedenfor har vi satt opp en tabell som viser både:
- Månedskostnad.
- Og estimert årskostnad.
Du kan også se at årsprisen er litt høyere enn «Månedspris x 12 måneder».
Det er fordi enkelte av operatørene har avgifter du må betale hvert år for å være kunde.
Bedrift | Månedlig pris | Årspris (estimert) |
Telenor | 799 kr | 9 588 kr |
Altibox | 749 kr | 8 988 kr |
Get | 899 kr | 10 788 kr |
NextGenTel | 699 kr | 8 388 kr |
HomeNet | 629 kr | 7 548 kr |
Telia | 799 kr | 9 588 kr |
Ice | 499 kr | 5 988 kr |
Viken Fiber | 649 kr | 7 788 kr |
Merk at prisene kan variere avhengig av faktorer som blant annet:
- Geografisk beliggenhet. Det er billigere å få raskt internett i Oslo og Bergen sammenlignet med en liten øy i Nord-Norge. (Dette har blant annet Aftenposten & Forbrukerrådet laget en sak på her).
- Hastighet. Vi skriver litt mer om fibernett-hastigheter lengre ned i saken.
- Tilleggstjenester. Enkelte bredbåndsselskaper tilbyr for eksempel barnesikring (slik som Telenor gjør her). Dette vil som regel koste deg en del ekstra hver måned.
Det er også verdt å merke seg at noen tilbydere kan ha spesielle kampanjetilbud som kan påvirke prisene.
Vi anbefaler alltid å sjekke de ulike fibernett-leverandørenes nettsider for oppdaterte priser og tilbud. Eventuelt kan du, som vi også anbefaler, finne en tilbyder av fibernett gjennom å benytte deg av en anbudstjeneste.
Hastigheter på fibernett – hvor rask internettlinje kan man få?
Når det gjelder hastigheter på fibernett, kan du vanligvis velge mellom fire forskjellige alternativer:
- 50-100 Mbps: Dette er den grunnleggende hastigheten på fibernett og gir deg muligheten til å surfe på nettet, strømme musikk og se på videoer. Dette alternativet kan være tilstrekkelig for deg hvis du har få tilkoblede enheter og ikke bruker internett til å laste ned store filer.
- 100-500 Mbps: Dette alternativet er egnet for de som har flere enheter som er tilkoblet og bruker internett til å laste ned store filer eller streame HD-videoer (som for eksempel Netflix). Dette alternativet gir en betydelig raskere tilkobling, noe som betyr at du vil kunne laste ned filer og strømme videoer uten avbrudd eller at videoen står og «buffrer» i evigheter.
- 500-1000 Mbps: Dette alternativet er beregnet på de som har spesielt høye krav til Internett, som for eksempel gamere, profesjonelle som jobber med store filer og store husholdninger med mange tilkoblede enheter. Får du opp mot 1000 Megabyte per sekund, vil du umiddelbart se en raskere nedlastingshastighet, noe som betyr at du kan laste ned store filer og spill på kort tid.
- Over 1000 Mbps: Dette alternativet gir deg den absolutt raskeste tilkoblingen og passer best for bedrifter som trenger å laste ned store filer på kort tid, eller for husholdninger med mange brukere som alle krever en rask og stabil internettforbindelse.
«Hvor raskt fibernett har jeg behov for?»
Behovet for Internett-hastighet varierer fra person til person. Eller rettere sagt: husholdning til husholdning.
Noen vil kanskje bare bruke internett til å sjekke e-post og surfe på nettet, mens andre vil kanskje bruke internett til å laste ned store filer eller strømme HD-videoer.
Her er noen eksempler på situasjoner der du kanskje har behov for en raskere internettforbindelse:
- Streaming av høy kvalitet: Hvis du bruker internett til å strømme HD-videoer, vil du trenge en rask tilkobling for å sikre at videoene ikke stopper opp eller buffer.
- Arbeid med store filer: Hvis du arbeider med filer på flere gigabyte, så er det greit å ha et fibernett som kan takle jobben.
- Gaming: Flere spill, blant annet Counter-Strike, kjører best hvis du har en skikkelig god internett-linje. Skal du bruke nettet til å spille (og kommunisere) med andre, så anbefaler vi i Riksanbud at du går for et raskt fibernett.
Altibox tilbyr lav pris på fibernett (video)
Andre tjenester du boligen du kan spare penger på
- Bytte strømleverandør – Så lett får du billigere strømavtale
- Mobilt bredbånd test: De 7 beste hyttebredbåndene i Norge
Konklusjon
I dagens samfunn er en rask og pålitelig internettforbindelse en viktig del av hverdagen vår, og fibernett er den raskeste og mest stabile tilkoblingsmetoden på markedet. Men med så mange forskjellige tilbydere og pakker å velge mellom, kan det være vanskelig å vite hva som er den beste avtalen for nettopp din bolig.
Av en eller annen grunn, så virker det som om tilbyderne av bredbånd ikke ønsker å være transparente når det kommer til:
- Hvilken leverandør som kan levere internett til din bolig.
- Og hva prisen på fibernettet eventuelt vil bli.
I denne artikkelen har vi gjennomgått (blant annet) de beste tilbudene på fibernett fra ulike leverandører, sammenlignet prisene og funnet ut hva du kan forvente fra ulike pakker/hastigheter. Vi har diskutert hvordan du kan sikre deg den beste fibernettavtalen for ditt hjem eller bedrift, og hva du bør se etter når du velger en tilbyder.
Ofte stilte spørsmål
Fibernett bruker optisk fiberkabel for å overføre data, mens vanlig bredbånd bruker kopperkabler eller trådløs teknologi. Fibernett gir vanligvis raskere og mer pålitelig internett enn vanlig bredbånd.
NTE.no har en god artikkel som forklarer teknologien bak fiberbredbånd – dersom du skulle være spesielt interessert. 🙂
Det avhenger av bruksmønsteret ditt. Og det kan i utgangspunktet være litt vanskelig å forstå dine fremtidige behov når det kommer til internetthastighet.
Hvis du bruker internett hovedsakelig til å sjekke e-post og surfe på nettet, trenger du sannsynligvis ikke en veldig høy hastighet.
Hvis du derimot bruker internett til å strømme video eller spille spill, vil du sannsynligvis trenge en rask fiber-linje.
Det kan variere fra tilbyder til tilbyder, men generelt sett vil du måtte betale for installasjon og eventuell oppgradering av hjemmenettverket ditt. Noen tilbydere tilbyr imidlertid gratis installasjon hvis du forplikter deg til en lengre avtaleperiode.
Det er også viktig å merke seg at noen tilbydere kan belaste ekstra gebyrer, for eksempel for routerleie eller ekstratjenester (som «Barnesikring» og så videre).