Har du vurdert å bytte strømleverandør?
I så fall vil nok det være noe som – på godt norsk – kan kalles et sjakktrekk.
Bytting av strømleverandør er en enkel og gratis måte å redusere strømutgiftene dine på. Likevel, bytter mange nordmenn altfor sjeldent strømavtale. I løpet av de siste tre årene har kun 20 % byttet strømavtale. (kilde: e24.no)
Og en stor del av disse nordmennene har byttet avtale fordi de har flyttet fra èn bolig til en annen.
Vi i Riksanbud mener helt seriøst at du ikke kan klage på dyr strøm hvis du ikke har sett deg om etter bedre alternativer i markedet. For vi kan nærmest garantere at du i skrivende stund betaler overpris.
PS! Vi i Riksanbud har tidligere forfattet en forbrukertest som rangerer de billigste strømavtalene. Denne kan du fint ta en kikk på hvis du ønsker å få en oppdatert oversikt over markedet.
Få billigere strøm: Våre to anbefalte anbudstjenester
Etter å ha jobbet med forbrukerjournalistikk i en årrekke, så har vi virkelig lagt vår elsk på anbudstjenester.
Dette er tjenester som er helt gratis og uforpliktende for forbrukeren. Tjenestene samler inn informasjon om deg som forbruker. Deretter sendes denne informasjonen videre til en rekke strømselskaper. Og så er det opp til disse strømleverandørene å gi deg markedets beste tilbud.
I skrivende stund er det to slike anbudstjenester vi kan anbefale på «strøm-markedet»:
Tjenestetorget Strøm – Norges største anbudstjeneste
Det er veldig få (om noen) bedre anbudstjenester i Norge sammenlignet med Tjenestetorget.
- Ufattelig rask behandlingstid på søknaden din.
- Har samarbeidsavtaler med nær sagt alle norske strømleverandører.
- Helt gratis og uforpliktende.
- Du utfyller søknaden på under to minutter.
Strøm.no – Søk om bedre strømleverandør i hele Norge
Strøm.no spesialiserer seg utelukkende på å hjelpe nordmenn med å bytte strømleverandør.
Dette er, i likhet med Tjenestetorget, en helt gratis tjeneste.
- Hjelper også bedrifter med å redusere strømregningen.
- Godt brukergrensesnitt og enkel å bruke.
- Helt uforpliktende og naturligvis 100 % gratis.
- Kjapp og effektiv nettside å bruke.
For øvrig: vi anbefaler også sterkt at du benytter deg av slike anbudstjenester når du søker bedre tilbud på blant annet:
- Hus- og boligforsikring. Forsikringsselskapene blir rikere og rikere for hver dag som går. Mye handler om at nordmenn betaler ufattelig mye mer i forsikring enn det de trenger (kilde – Yabank). Derfor anbefaler vi at du tar en runde hos Tjenestetorget og sjekker om du faktisk betaler for mye.
- TV-pakke. De fleste nordmenn slår seg til ro med at de har NRK, TV2 og Netflix. I utgangspunktet er jo dette helt greit. Men da vi sjekket markedet for de beste TV-pakke-leverandørene, så fant vi ut at det er opp mot 300 % forskjell på den billigste og dyreste leverandøren! Her er det mye penger å spare.
- Mobilt bredbånd. Dersom du bruker bredbånd på hytta, så kan det også veldig godt være at du betaler utrolig mye mer enn du skal. Klikker du på lenken, så finner du vår «best i test»-artikkel om mobile bredbånd. Dette er også en bransje hvor det er enorme prisforskjeller hos de ulike norske bedriftene.
Men….la oss komme oss tilbake til det artikkelen faktisk handler om.
For her skal vi lære deg hvor lett og viktig det er å bytte strømleverandør.
Hva betyr det å bytte strømleverandør?
Definisjonen her er faktisk ganske enkelt.
Det å bytte strømleverandør innebærer å velge en annen leverandør enn den du har hatt tidligere.
Du kan bytte leverandør uten å påvirke kvaliteten eller tilgjengeligheten til strømmen din. Byttingen er helt gratis, og resultatene vil ganske umiddelbart illustreres gjennom en (betydelig) lavere strømregning.
Ved å benytte deg av en anbudstjeneste for å bytte strømleverandør, får du en variant som både er gratis og uforpliktende. Tjenestene vi refererer til litt lengre opp i teksten hjelper deg å sammenligne tilbud fra ulike leverandører, slik at du kan finne den beste avtalen for deg.
Vanlige bekymringer og oppklaringer
I de neste avsnittene oppklarer vi bekymringer folk vanligvis sitter på når de vurderer å bytte strømleverandør.
Dette skriver vi fordi mange bekymrer seg unødvendig over ting som egentlig ikke er noe problem i det hele tatt.
Tidsbruk (på prosess og installasjon)
Mange tror at det å bytte strømleverandør tar lang tid.
Det er feil.
Begge de to anbudstjenestene vi anbefaler har et veldig enkelt skjema å fylle ut. Når det er fylt ut, så vil du motta tilbud per e-post eller telefon. Det å avslå eller takke ja til tilbudene tar kun få minutter.
Deretter har du ny leverandør av strøm. Du trenger ikke noen ny teknologi eller annet håndverksarbeid for å fullføre byttet.
Aktiv oppsigelse av egen strømavtale
Den nåværende strømavtalen din må ikke sies opp av deg personlig. For all del: dette tar det nye strømselskapet seg av.
Din nye strømleverandør vil automatisk kontakte din gamle strømleverandør – og så er alt i orden. Dette går helt smertefritt uten noen innblanding fra deg som forbruker.
Må man vite hvilken strømleverandør man har i dag?
Neida, det trenger du ikke. Din nye leverandør av strøm vil sjekke dette – og kontakte din nåværende leverandør.
Alt dette skjer bak din rygg.
Nedetid på strøm
Veldig mange tror at strømmen vil slås av i noen minutter/timer/dager når man bytter strømleverandør.
Dette er (selvfølgelig) helt feil.
Vi i Riksanbud kan nærmest garantere at du ikke vil ha noe nedetid som følge av at du bytter strømleverandør. Her har strømselskapene i Norge gått sammen om å lage et godt sikkerhetsnett for trygt bytte.
Hyppige bytter – er det lov?
Dette er et tema som vi dekker litt lengre ned i «ofte stilte spørsmål»-spalten.
Men vi kan foregripe med å si at du godt kan bytte leverandør av strøm så ofte du vil. Du bør for all del ikke ha noen form for lojalitet overfor strømselskapet ditt. Slik lojalitet vil kun påvirke lommeboken din negativt.
Video – 3 tips til deg som skal bytte strømselskap for første gang
FAQ – Spørsmål strømkunder ofte stiller seg
Ja, du kan bytte strømleverandør så ofte du vil, så lenge du oppfyller kravene til den nye leverandøren. Og selvfølgelig: dette fordrer også at du ikke har en fastlåst avtale med den gamle strømleverandøren.
Noen strømleverandører prøver å «låse fast» sine kunder ved å presse dem inn i bindingstid eller en fastsatt kontraktslengde. Dette kan gjøre det vanskeligere å bytte til en annen leverandør når du ønsker det.
Det er viktig å lese gjennom vilkårene i en strømavtale nøye før du signerer. Selv holder jeg meg personlig unna ALLE leverandører som prøver å presse meg til å beholde deres selskap i mer enn seks måneder. Men dette er kun en personlig preferanse jeg har.
Det er mange gode grunner til å velge elektronisk faktura fra strømselskapet, og en av de viktigste er at det ofte er mer kostnadseffektivt. Mange strømselskaper tar nemlig et gebyr for å sende papirfaktura i posten, noe som kan resultere i høyere kostnader for deg som kunde.
Med elektronisk faktura vil du automatisk motta en faktura på e-post, i stedet for å motta den i posten. Du slipper dermed å bekymre deg for å miste fakturaen, og du kan enkelt lagre den på en sikker plass (i Google Drive eller lignende). Veldig mange strømselskaper opererer også med automatisk faktura. Da kan du bare trykke på noen knapper via Vipps – og så er regningen betalt på bokstavelig talt tre sekunder.
En annen fordel med elektronisk faktura er at du alltid har oversikt over utgiftene dine rett i nettbanken.
Det er ikke en høy risiko for å få dyrere strøm når du bytter strømleverandør, og ofte kan du faktisk få en betydelig billigere avtale ved å bytte. Selv har jeg nærmest halvert strømutgiftene mine de seneste årene på grunn av hyppig bytte av strømleverandør.
Husk at anbudstjenestene vi refererer til i denne artikkelen har full kontroll over hele strømmarkedet. De vil derfor justere tilbudene sine basert på hvilken leverandør du har i dag. Dersom de ikke kan gi deg et bedre tilbud, så vil de etter all sannsynlighet være helt ærlig om dette.
Når du sammenligner tilbud, bør du se på både prisen per kilowattime og eventuelle avgifter og gebyrer.